2009. március 9., hétfő

A HPV (Human Papilloma Virus) és a méhnyakrák. A megelőzés lehetőségei




A Human Papillomavirus, ismertebb nevén HPV egy elsősorban , de nem kizárólag nemi úton terjedő virus. Több, mint 130 féle HPV törzs ismert jelen pillanatban, de ezek közül csak néhányról igazolódott a rákkeltő (onkogen) működés. A virus az ún. lassú virusok csoportjába tartozik, melyekre az jellemző, hogy a fertőzést követő hetekben-hónapokban a virus örökítőanyaga az ún. virus-DNS bekerül, majd beintegrálódik a gazdaszervezet hámsejtjeinek DNS-ébe.

Testünket felépítő szövetek külvilágtól való elhatárolását különféle hámszövetek végzik, melyek anyaga és rétegződése dinamikus egyensúlyban van. A hám alaprétegében (basalis réteg) történő hámsejtosztódás eredményeképpen fiatal hámsejtek kerülnek a következő rétegbe, ezek különféle érési folyamatok kapcsán egyre felületesebb rétegekbe jutnak. Ezzel egyidőben az elöregedett hámsejtek elhalnak és leválnak. Az elöregedett hámsejtek távozása hámféleségenként változik: szarusodás után hámlanak le (bőr), vagy valamilyen váladékként távoznak (nyálkahártyák). A méhnyakhámsejtekbe integrálódott daganatkeltő (onkogen) virus-DNS tehát a folyamatos sejtosztódást mutató méhnyakhámsejtekkel együtt osztódik, szaporodik. Kedvezőtlen esetben ezek a virus DNS szakaszok (gének) aktiválódnak és átprogramozzák a hámsejt csaknem teljes működését.

Egyfelelől átállítja a sejt DNS- és fehérjekészítő biokémiai rendszereit virusgyártásra és ezzel töméntelen mennyiségű, új fertőzésre alkalmas HPV virus keletkezik, fertőzővé téve ezzel hordozóját. Ekkor a HPV fertőzött beteg fertőzővé válik. (Megjegyzés: ennek megfelelően nem minden HPV fertőzött beteg fertőző is egyben, de bármikor azzá válhat)

Másfelől elrontja, tönkreteszi a hámsejtek azon csodálatos működését, hogy azok a szükségesnek megfelelő ütemben osztódnak, rétegződnek, "tisztelik" egymás határait és létrehozzák a fent vázolt dinamikus egyensúllyal az adott testfelület izolását a külvilágtól. Ezek az "elrontott" hámsejtek egyre súlyosabb formában elfelejtik tisztelni a nekik kijelölt rétegeket (rétegződése felborul), később osztódásuk egyre kevésbé alkalmazkodik a szükséglethez, a dinamikus egyensúlyhoz, végül szabályozatlanul osztódó ráksejtté alakul.

Az előrehaladott méhnyakrák ma is nehezen, alig vagy nem gyógyítható.

A méhnyakrák csaknem minden korosztályban előfordulhat.

Napjainkban a méhnyakrák kialakulása megelőzhető.

Az elsődleges megelőzés (prevenció) a fertőzés kialakulását akadályozza meg. (HPV oltások)
A másodlagos prevenció a fertőzést és a sejtátprogramozást követő folyamatok megállítását és a rák kialakulásának megelőzését jelenti. (rendszeres rákszűrés)


ELSŐDLEGES PREVENCIÓ

Néhány éve Magyarországon is hozzáférhetővé váltak bizonyos HPV törzsek ellen kifejlesztett oltások. Ezek a gazdaszervezetben erős immunválaszt hoznak létre a virusok egyes alkotóelemeivel szemben, így a szervezetbe került onkogen virusok elpusztulnak, mielőtt integrálódhatnának a méhnyakhámsejt DNS-be. Az oltások 12 - 40 év közötti korosztály számára javasolt elsősorban. Az oltóanyagok a méhnyakelváltozásokban leggyakrabban megfigyelt virustörzsek elleni immunitást hozzák létre. Tudni kell azonban, hogy ezek a virusok (HPV 16,18) a méhnyakrákok csak mintegy 85 %-ban vannak jelen, ugyanakkor 15 %-a az elváltozásoknak ismeretlen eredetű, vagy jóval ritkább onkogén törzsek által okozottak. Ennek megfelelően a beoltott nők számára sem válik fölöslegessé a rendszeres rákszűrés! (l. lejjebb). Újabb ismeret, hogy nem felesleges olyan páciensek oltása sem, akik már találkoztak a fenti onkogén virustörzsekkel, mert szerencsétlen módon a virussal történő fertőzés nem hoz létre megfelelő immunválaszt a virus ellen.


MÁSODLAGOS PREVENCIÓ
A kialakult fertőzés, majd a sejtek "átprogramozása", a dinamikus egyensúly felbomlása, végül ráksejtek megjelenése szerencsére viszonylag hosszú folyamat. Ez teszi lehetővé, hogy rendszeres rákszűréssel (ami valójában inkább "rákot megelőző állapotok szűrése" névvel lenne illetendő) a daganatot megelőző állapot időben felismerhető. A leggyorsabb ráksejtképződést figyelembevéve a nőgyógyászati rákszűrés évente egyszer javasolt, amennyiben egyéb hajlamosító tényező nincs. Amennyiben az adott rákszűrés eredménye negativ és a vizsgálat utáni napokban HPV infectio történik, a legkedvezőtlenebb esetben is egy év múlva csak valamilyen "hámnyugtalanság" (dysplasia) alakulhat ki, mely bizonyos műtéttel tökéletesen gyógyítható. (Conisatio - l. egy másik cikkben). Mindez teljes bizonyossággal nem mondható el két, vagy három évenként végzett szűrések esetén!
ÖSSZEFOGLALVA
elmondható, hogy a ma is rendkívül súlyos, gyakran gyógyíthatatlan, a betegnek hihetetlen fájdalmakat és elfogadhatatlan életminőséget okozó méhnyakrák napjainkban megelőzhető. Mint a legtöbb betegség esetén, a megelőzés lényegesen hatékonyabb. mint a kilakult daganat gyógyítása. Sajnálatos módon a megelőzés lehetőségeiről történő tömegtájékoztatás elégtelen, szinte megdöbbentő, hogy nőgyógyászati szakrendelőben megjelenő páciensek alig 15 %-a jár rendszeresen rákszűrésre és kevesebb, mint 5 %-a hallott már a HPV oltásokról!

4 megjegyzés:

  1. Kedves Doktor úr!
    Úgy hallottam, hogy a HPV nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem más betegségeket is. Igaz ez és ha igen, hogyan lehet védekezni? A HPV oltások ezek ellen is védenek?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Lilla!
    Valóban, egyes HPV törzsek egyéb betegségeket is okozhatnak. A legismertebb ezek közül az ún. Hegyes Függöly, ismertebb nevén Condyloma acuminatum. Ez egy kellemetlen szemölycsszerű növedék a szeméremtesten, vagy környékén. A HPV oltások közül az egyik gyártmány létrehozza a Condyloma virusa elleni immunitást.

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Doktor Úr!
    A vizsgálaton felfedeztek nálam egy állítólag ártalmatlan HPV vírust és javasolták az oltást a többi típusára. Sehol nem olvastam arról, hogy ha már felfedezték valamilyen típusát, akkor még mindig lehetne oltást kérni. Lehetséges?
    A másik kérdésem a fertőzéshez kapcsolódik: Néhány hónapja vagyok új párkapcsolatban és ha jól értettem óvszerhasználat ellenére is terjedhet a fertőzés. Gondban vagyok amiatt, hogy hogyan óvjam a partneremet. KÖszönöm a válaszát.

    VálaszTörlés
  4. Egyetértek azzal a javaslattal, hogy a veszélyes HPV törzsek ellen akkor is érdemes oltást kapni, ha már veszélytelen törzsekkel fertőzött valaki. Sőt, újabb ismereteink alapján még akkor is javasolható az oltás, ha veszélyes törzzsel történt fertőzés, mert bizonyos szerencsés esetekben - ha még nem épült be a vírusinformáció a gazdasejtekbe - gyógyító hatása is lehet. Az óvszer nagyrészben védelmet nyújt.

    VálaszTörlés