2009. április 17., péntek

Szülésindítás, szülésprogramozás

Ez a két fogalom a köztudatban gyakran helytelenül jelenik meg. Általában csak a "szülésindítás" kifejezés ismert, de hibásan inkább a "programozás"-sal jellemezhető értelemben. Jelen cikkben megpróbálom e két, a mindennapi szülészeti gyakorlatban fontos és gyakran alkamazott eljárások fogalmát tisztázni.



Szülésindítás



A terhesség során jónéhány olyan állapot jöhet létre, amely vagy a magzat, vagy az anya, vagy mindkettő egészségére veszélyt jelentenek. A terhesgondozás egyik legfontosabb feladata ezen kóros állapotok időbeni felismerése és kezelése. Léteznek olyan kórfolyamatok, kóros állapotok, melyek gyógyszerekkel, vagy egyéb kezelésekkel nem, vagy nem kielégítően gyógyíthatók, vagy a tünetek, panaszok olyan mértékben fokzódnak, hogy további gyógyszeres kezeléstől megfelelő eredmény nem várható. Ezekben az esetekben a terhesség terminálása (befejezése) a magzat és/vagy az anya érdekében indokolt. Ilyen esetekben végzendő az ún. SZÜLÉSINDÍTÁS, amennyiben van remény természetes szülésre. A kóros állapotok miatt végzett szülésindítás esetében - ha nem eleve lehetetlen a hüvelyi szülés - az eljárás kedvezőtlen szülészeti státuszban is megkísérlendő. Sikertelenség esetén császármetszést végzünk.

Összefoglalva a SZÜLÉSINDÍTÁS egy orvosi ténykedés gyógyító/megelőző célzattal, lényegében függetlenül a szülészeti státusztól. A szülésindítás terminus előtt is elvégzendő, ha indokolt. Szülésindítások esetén a császármetszés valószínűsége általában jóval nagyobb az átlagnál.



Szülés programozása


A terhesség vége felé olyan, részben észrevétlen, részben kisebb-nagyobb panaszokat okozó folyamatok zajlanak a méhben és a méhszájban, aminek következtében a szülés megindulásakor általában már ún. "szülésérett méhszáj" található nőgyógyászati vizsgálat során. Sok sok kismama adatainak, vizsgálati leleteinek és a szülés lefolyásának elemzésével régen bebizonyosodott, hogy megfelelően szülésérett méhszáj és néhány egyéb feltétel teljesülése esetén a szülés minden vonatkozásban azonosan zajlik, ha "magától" indul meg a vajúdás, vagy ha bizonyos beavatkozás - általában a magaztburok megrepesztése - kapcsán indul meg a szülés. Ezért kerülhetett bevezetésre az ún. SZÜLÉS PROGRAMOZÁS. A szülés programozása egy kényelmi meggondolásból végzett beavatkozás, melyet minden esetben a kismama kér írásban. Ennek értelme, hogy nem váratlanul, esetleg kellemetlen helyzetben indul meg a szülés - pl. színházban, buszon elfolyik a magzatvíz, stb. -, hanem egy megbeszélt időben, tervezetten születhet meg a kisbaba. A szülés programozásának ugyanakkor komoly feltételei vannak:
- A terhesség legyen terminusban (+- legfeljebb 1 hét)
- Koponyavégű fekvés
- Megfelelő méhszáj státus
- Megfelelő helyzetben lévő magzati koponya.
- Összehúzódás képes (kontraktilis) méh
- Jó magzati állapot
Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek és a kismama írásban kéri a szülés programozását, az szakmailag elfogadott és kivitelezhető. Ezekben az esetekben a császármetszés valószínűsége, továbbá bármely szövődmény valószínűsége NEM nagyobb a magától beinduló szülések esetéinél.


Összefoglalás:

A szülésindítás és a szülés programozás fogalmát sokan összekeverik. A szülésindítás egy orvosi beavatkozás a magzat és/vagy az anya egészségének megőrzése céljából, míg a szülés programozása kényelmi szempontok miatt történhet, de csak bizonyos szakmai feltételek maradéktalan teljesülése esetén és csak a kismama kérésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése